În sfârșit, Microsoft ne spune ce schimbă cu actualizările de Windows 10

de: Alexandru Puiu
10 02. 2016

La scurt timp după lansarea Windows 10, cei de la Microsoft au anunțat că nu vor mai detalia schimbările din actualizări aduse sistemului de operare. Se pare că au revenit asupra deciziei.

Pentru foarte mulți utilizatori, actualizările de Windows fie le faci, fie nu le faci. Prea puțini sunt atât de curioși ce se întâmplă în spatele unui astfel de update. În același timp însă, în momentul în care Microsoft a stricat ceva, și s-a întâmplat în trecut mai des decât ați crede, aceleași update-uri au ajuns în lumina reflectoarelor. Pornind de la acest set de circumstanțe, în Windows 10, oficialii gigantului din Redmond au dat-o de gard de două ori. În primul rând pentru că v-au forțat să aveți instalate actualizările Windows fără voia voastră și, în al doilea rând, pentru că nu v-au mai spus cu ce veneau nou sau ce probleme rezolvau.

Din fericire, cel puțin parțial, oficialii Microsoft au revenit asupra modului în care vă servesc update-uri de Windows 10. Pentru prima oară, acum există un document în care sunt detaliate toate schimbările incluse în el și poate fi accesat online chiar și înainte de instalarea sa pe sistem.

Noua versiune de Windows 10 vine cu modificări importante ce remediază un amalgam de probleme de securitate, mai ales cele legate de Microsoft Edge. După ce în ianuarie niște experți în securitate au descoperit că modul InPrivate browsing din Edge era inutil pentru că salva adresele web pe care le accesați într-o sesiune privată, acest update repară acel bug. De acum înainte, nu vor mai fi păstra în memoria cache a browserului URL-urile site-urilor vizitate. Același update reușește să prevină rularea de scripturi malițioase în Internet Explorer 11 și Microsoft Edge de către diverse site-uri web rău intenționate.

În ceea ce privește restul sistemului de operare, acest set de update-uri ce vor ajunge la voi pe sistem în zilele următoare, repară o problemă de autentificare în Windows, permite instalarea simultană a mai multor programe și repară o gaură de securitatea ce permitea instalarea de la distanță a anumitor programe de tip malware.